Посета планетарију

2012-12-20-12.22w У нашем граду, у Туристичко угоститељској школи ,,Тоза Драговић” , децембра 2012. године, обележени су  Дан уУниверзума.

Ученици основних и средњих  крагујевачких школа имали су прилику да у овој дводневној манифестацији виде излжбу слика небеских тела, галаксија и делова свемира а такође и да доживе „пут”  кроз свемир помоћу покретног планетаријума.

Циљ ове идеје био је популаризација и промовисање астрономије и астрофизике и приближавање науке ученицима, на јединствен и практичан начин, примена и потврда теоријског знања ученика као и побуђивање интересовања за ову област физике.

Професор Јован Алексић је путем покретног планетаријума, замишљеним семирским бродом провозао ученике и наше школе путем Марса, Венере, Сатурна, Јупитера и других планета, обишли су Земљин сателит Месец као и сателите Јупитера и Сатурна тако да су могли да виде начин њиховог кретања и њихове путање. Имали су прилике да прођу кроз сазвежља Близанаца, Рака, Малог и Великог Медведа, као и до нама најближег М31. Пут их је навео и на Андромеду а прошли су и кроз Млечни пут.

Професор је стрпљиво одговарао на бројна питаља ђака и „провозао” их где год су пожелели, што је и потврда великог интересовања ђака за ову област физике и одушевљење овом идејом.

Ученици наше школе који су имали прилику да уживају у овом несвакидашњем догађају били су Дуња Прокић, Никола Миловановић, Марко Ковачевић, Лазар Вукојевић, Ђорђе Вуковић, Матеја Здравковић, Вук Раденковић, Кристина Савкић, Симона Линчар и Симона Сабљић предвођени њиховом наставницом физике Виолетом Мишић.

 

                                                                          Проф. физике Виолета Мишић

   
© © 2022 Основна школа "Светозар Марковић"