IMG d50961d4f8c1c738fde561bd6ad20253 V

У уторак 16. маја одржана је ванредна седница Савета родитеља, у организацији ПУ Крагујевац. На седници су представници ПУ одржали презентацију на тему насиља. Родитељима су дати савети како да разговарају са децом о кризним ситуацијама, како да их саслушају, коме да се обрате за помоћ уколико препознају проблем у понашању... Препорука је да се деци ограничи употреба телефона, таблета и рачунара и да се повремено контролише активност на друштвеним мрежама.
Представници ПУ су одговарали и на многобројна питања родитеља, дајући сугестије како поступати у одређеним ситуацијама.
Предложено је да се овакви тематски састанци одржавају чешће.

Инструкције за дигиталну пријаву за завршни испит

За све ученике који завршавају осми разред у школској 2022/23. години потребно је извршити пријаву за завршни испит. Родитељи, односно законски заступници ученика, могу извршити пријаву преко портала Моја средња школа, који се налази на интернет адреси: www.mojasrednjaskola.gov.rs. Пријава ученика за завршни испит почиње у четвртак 01.12.2022. године, а рок за пријаву ученика је петак 30.12.2022. године.

Инструкције за дигиталну пријаву за завшни испит можете погледати овде.

Пријаве за полагање пријемних испита за упис у специјализована одељења

 

По календару активности од данас, 18.04.2023. године родитељи/дзз на јавном порталу МСШ могу подносити пријаве за полагање пријемних испита за упис у специјализована одељења. Пријаве могу поднети како ауторизовани, тако и неауторизовани корисници портала. Упутство за подношење пријаве за пријемни испит налази се на јавном порталу МСШ. Овај начин пријављивања je приоритетан.

Од 21.04.2023. године, пријаве ће се моћи подносити и преко административног портала Моја средња школа (АП МСШ) на којем ће бити постављен образац пријаве. Пријављивање ће бити могуће у основним и у средњим школама које организују полагање пријемних испита.

Упутства за подношење пријава за полагање пријемних испита у ОШ и СШ могу се преузети на АП МСШ.

Свим ученицима, наставницима, руководству Школе и осталим запосленима, у име министра просвете Бранка Ружића честитамо  Дан школе ‒ 60 година постојања ОШ "Светозар Марковић" у Крагујевцу.

Уверени смо да је од оснивања Школа посвећена тражењу најбољих начина да одговори свим изазовима образовања и васпитања у Републици Србији и да ће и убудуће оствареним резултатима и извештајима о својим разноврсним успешним наставним и ваннаставним активностима,  сопственим примером убедљиво сведочи о узвишености просветног рада и просветитељским висинама које могу да досегну вредни прегаоци. 
 
Још једном – честитамо   Дан школе  ОШ "Светозар Марковић" у Крагујевцу и желимо свима срећан и успешан рад! 
Кабинет Министра просвете.
 
СРЕЋАН НАМ ДАН ШКОЛЕ!

FB IMG 1676458196100

Дан државности Србије је државни празник Србије који се прославља 15. и 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак, као дан сећања на почетак Српске револуције, и такође се прославља као Дан уставности Србије у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав.Овај датум је најбитнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије.

Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године.

Хронолошки:

  • На Сретење 1804. године је почео Први српски устанак, и
  • На Сретењској скупштини 1835. донет Устав Књажевства Србије, први устав Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба. Њиме је у Србији укинут феудализам и уједно је представљао најисточнији одблесак Француске револуције.

Извор: википедија

Објављен је распоред писмених провера у другом полугодишту школске 2022/23. године.

calend2021

Објављен је распоред часова припремне наставе за Завршни испит, који можете погледати овде.

ringing the bell drawing
 
Драги ученици, поштовани родитељи,
 
Настава у другом полугодишту 2022/23. године почиње у понедељак, 23. јануара 2023. године. 
Распоред ученика по сменама за класична одељења у матичној школи је:

- Прва смена су ДРУГИ и ЧЕТВРТИ разред,
- Друга смена су ПРВИ И ТРЕЋИ разред.

Ученици од ПЕТОГ до ОСМОГ разреда су у преподневној смени од 8,00 сати.

Ученици у издвојеним одељењима у Горњој Сабанти, Јовановцу и Великим Пчелицама су прва смена.

  Пуно успеха у другом полугодишту желимо свим ученицима наше школе!
Ваша ОШ "Светозар Марковић"

За све ученике који завршавају осми разред у школској 2022/23. години потребно је извршити пријаву за завршни испит. Родитељи, односно законски заступници ученика,
могу извршити пријаву преко портала Моја средња школа, који се налази на интернет адреси:
www.mojasrednjaskola.gov.rs
Моја средња школа је специјализовани портал посвећен завршном испиту, пријемном испиту, као и упису ученика у средњу школу, чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или организација локалне самоуправе.
Све информације за коришћење портала можете пронаћи на порталу у делу „Документа“ - „Упутство за коришћење портала“.

У оквиру упутства наћи ћете све потребне информације које су вам неопходне за пријаву (логовање) на портал, као и информације за поступак пријаве ученика за завршни испит. Поред тога, у упутству су дате и остале информације које се односе на реализацију завршног испита и уписа ученика у средње школе.

У овој фази коришћења портала, пријаву за завршни испит могуће је урадити искључиво корисничким именом и лозинком коју користите за пријаву на портал есДневник.
Пријаву за завршни испит, осим преко портала Моја средња школа, можете урадити и директно у школи, попуњавањем одговарајућег обрасца.
Пријава ученика за завршни испит почиње у четвртак 01.12.2022. године, а рок за пријаву ученика је петак 30.12.2022. године.

   
© 2023 Основна школа "Светозар Марковић"