Дана 21. септембра 2012. године град Крагујевац учествује у обележавању Међународног дана мира, који организује Међународна асоцијација градова весника мира. Град партнер нашем Граду је Кембриџ, град у САДУ-у (околина Бостона). Учесници у овом догађају биће  ученици и наставници наше школе. Програм обележавања Дана мира у Крагујевцу је планиран за 14.30 и директно ће се преносити представницима града  Кембриџа.

vetrenjaca

Разменом порука мира путем Интернет догађаја уживо, ученици  из десет градова широм света ће обележити Међународни дан мира Уједињених нација 21. септембра 2012. Сваки град удружен са другим градом партнером припремио је програм који ће извести деца са децом из упарених градова и поделити са остатком света.

Интернет емитовање иницирала је и њиме координира Међународна асоцијација градова весника мира, под покровитељством Уједињених нација. Међународне заједнице су позване да прате овој програм уживо на www.youtube.com/iapmc или погледају снимљени на сајту www.iapmc.org

Пет дешавања ће се реализовати у различитим временским терминама током дана. Сајт IAPMC.org  пружиће директан пренос. Деца ће се састати користећи модерну технологију како би поделилили древну поруку мира. Изазови различитих језика и удаљености неће утицати.

Програми ће бити прожети идејом мира и изводиће се кроз песму, игру и поезију. Поред тога, Словењ Градец, Словенија, планира Флеш Моб за мир, а Хирошима, Јапан ће делити тренутак тишине са својим партнером града Плонск, Пољска.

Партнерства су:

  • Њу Хејвен, Конектикат, САД и Вјелуњ, Пољска
  • Крагујевац, Србија и Кембриџ, Масачусетс, САД
  • Плонск, Пољска и Хирошима, Јапан
  • Словењ Градец, Словенија и Морфу, Кипар
  • Волгоград, Русија и Освјенћим, Пољска

Стриминг видео програма ове године заснован је на успешној сарадњи између деце Крагујевца, Србије и Њу Хејвена, ЦТ, САД, на Међународни дан мира 2011. године

   
© © 2022 Основна школа "Светозар Марковић"