Dani informatike skola u Vojvodini- Без информатике се данас не може замислити ниједан корак и зато је веома важно што више популаризовати информационе технологије, нарочито у раду у школама у којима још увек имамо јаз између ученика, рођених у ери информатике, и наставника, од којих се овој тековини цивилизације многи још увек опиру – рекао је на завршној свечаности и додели награда најуспешнијим школама, професорима и ђацима у акцији „Дани информатике у школама Војводине”, заменик покрајинског секретара за образовање, управу и националне заједнице професор др Золтан Јегеш.

Свечаност „Дани информатике у школама Војводине” је одржана у уторак, 6. марта 2012. године са почетком у 12 часова, на Економском факултету у Новом Саду. Акција је замишљена као промоција информатике као науке, информатичког друштва и технологије у основним и средњим школама Војводине, а спроводи се под покровитељством Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице и Економског факултета а реализатор је Центар за развој и примену науке, технологије и информатике. На свечаности присутнима су се обратили Проф. др Илија Росић - декан Факултета техничких наука Нови Сад, Проф. др Золтан Јегеш - заменик покрајинског секретара за образовање, управу и националне заједнице, Проф. др Слободан Попов - Председник ЦНТИ, као и Проф. др Неђо Балабан - професор Економског факултета у Суботици.

Dodela diplome i nagrade Dusanu MilovanovicuОвогодишње награде уручене су основним и средњим школама из Панчева, Старе Пазове, Кикинде, Мраморка, Куле, Бечеја и Крушчића а награда за најбољу школу из подручја информатике која носи име познатог научника, професора и друштвеног радника др Стејпана Хана,  која је додељена по други пут добила је средња Техничка школа из Кикинде. Награде школама су додељене за израду најбољих школских интернет презентација, за унапређивање наставе и информатичку обуку запослених, односно за израду софтвера. Награде су уручили др Золтан Јегеш заменик покрајинског секретара за образовање, управу и националне заједнице и др Илија Ћосић декан Факултета техничких наука.

Dusan Milovanovic i Marija Andonovic RadojevicНа једној оваквој манифестацији међу награђеним ученицима нашао се и Душан Миловановић, ученик 6/4 Основне школе „Светозар Марковић” у Крагујевцу. Душан је израдом мултимедијалне презентације на тему „Како штедим енергију” уз менторски рад наставника информатике Марије Андоновић Радојевић успео да се упише у листу најуспшнијих радова у области Мултимедијалне презентације на такмичењу из информатике, где су се бодовали креативност, идеја, мултимедијалност и интерактивност. На ревијално такмичење из информатике за ученике основних школа пристигло је је стотину и четири ученичка рада у категоријама Програмске апликације и Мултимедијске презентације (млађа и старија старосна категорија). У складу са ревијалном природом прошлогодишњег циклуса такмичења, републичка централна комисија је донелу одлуку да се награде најбољи радови без објављивања ранг листе у свим категоријама, старосним и такмичарским. Најбољим ученицима додељене су дипломе и уручени комплетићи занимљивих и корисних књига из области логике и информатике уз додатак мултимедијалног ЦД-а о животу и раду нашег научника Николе Тесле.

Душану честитамо и желимо још пуно оваквих и сличних успеха на такмичењима из области информатике.

- Наши ученици су део новог, дигиталног света, као и део њихових професора и они заједно граде нашу будућност и чине да будемо део савременог света који је немогуће замислити без информатике и технологије. Ове награде треба да подстакну још бржу и успешнију интеграцију информатике у наш образовни систем, јер су циљеви информатичког друштва засновани на знању и на квалитетном систему образовања. Научник и професор чије име ова награда носи био је визионар, један од првих који је поставио темеље и проучавања и примене информатике и рачунарства код нас и зато је ова награда веома важна за све нас али и за будуће генерације - рекао је др Золтан Јегеш.

   
© © 2020 Основна школа "Светозар Марковић"