Previous Next

Студијска посета Основној школи ,,Бранко Ћопић” у Бања Луци

Студијска посета Основној школи ,,Бранко Ћопић“ реализована је од 25. до 27. марта 2024. године.

Различитим образовним и културним активностима испуњен је циљ посете, размењена су искустава у области образовања, подстакнута је креативност и тимска сарадња учесника међу којима су поред домаћина били представници ОШ ,,Пале“ са Пала.

Представници наше школе, били су директорка мр Татјаном Маринковић и наставници физичког васпитања Стефан Арнаут и Александар Видић, као и наставница музичке културе Јелена Маглешева. Остварена је образовна сарадња између школа учесница, њихових ученика и наставника кроз размену културних и образовних искустава. Једна од активности је била посета часовима и држање угледних часова. Одржани су часови музичке културе и физичког васпитања.

На часу музичке културе наставнице Јелена Маглешева и Ирена Личина су обрадиле песму „Србија“, Бате Хермана, српског композитора, музичара,сликара који је и данас у 86. години активан. Текст песме „Србија“ је заправо део поеме „Љубав“ нашег песника Ђуре Јакшића. Ову нумеру је хор наше школе изводио и снимио за потребе серије Радоша Бајића „Село гори а баба се чешља“. Кроз ову наставну јединицу ученици су утврдили тоналитете које су обрађивали и проширили знања о нашем песнику, композитору и о раду хора наше школе. Кроз размену искустава с колегиницом закључили смо да имамо исте проблеме- деца све слабије певају, тиша су и треба их мотивисати да би се прикључили маси у музицирању што доприноси социјализацији и јачању духа припадности колективу.

Часу физичког васпитања присуствовали су наставници Стефан Арнаут и Александар Видић, а наставна јединица која је том приликом реализована је Кошарка- предња и средња промена кроз ноге. У разговору са колегама дошло се до закључка да су методски поступци исти али и то да су слични проблеми који се јављају у настави физичког васпитања: деца су све мање активна што доводи до тога да им је моторика слабија, требало би јачати дух заједништва и анимирати их да се баве спортом као и да негују здраве навике које подразумевају физичку активност.

Присуствовали смо Дану школе који је ове године обележио тужни јубилеј, 40 година од смрти Бранка Ћопића. Овој манифестацији су присуствовали представници свих нивоа власти у Републици Српској. Културно-уметнички програм који су домаћини приредили је био богат а интересантна је била и сарадња са локалним аматерским културно-уметничким друштвом.

     

У току боравка у Бања Луци домаћини су се потрудили да нам покажу знаменитости овог града. Уприличили посету Банском двору, Народном музеју, Кастелу.

Посета је искоришћена и за даљу разраду пројекта и реализацију. Наша школа ће угостити наставнике и ученике ОШ ,,Пале“ и ОШ ,,Бранко Ћопић“ из Бања Луке 19. априла 2024. године када ће присуствовати обележавању Дана школе.

Учесници су добили нова знања, стекли пријатељства и кући отишли са позитивним искуством.

Јелена Маглешева

наставник музичке културе